ИТ новини: Мобилна джаджа превръща текст в реч


Мобилно ръчно устройство на Intel улеснява хората, които имат затруднения да четат стандартен печатен текст. Intel Reader може да помогне на близо 55 милиона хора само в САЩ, които страдат от дислексия или други специфични проблеми с ученето, или пък имат проблеми със зрението, което прави четенето на печатен текст много трудно или невъзможно, съобщи компанията.

Голям колкото стандартна книга от хартия, Intel Reader конвертира печатния текст в дигитален, а след това го чете на глас на потребителя. Устройството комбинира камера с висока резолюция и процесор Atom и позволява на потребителя да посочва, заснима, или да слуша печатен текст.

Големи откъси от текст, например глава, раздел, или цяла книга могат бързо да бъдат „записани” за четене по-късно с помощта на Intel Portable Capture Station.

Intel Reader ще бъде на разположение в САЩ чрез избрани дистрибутори. Устройстовото е одобрено от Международната асоциация по дислексия.

Оригиналната концепция за Intel Reader е дело на Бен Фос, изследовател в Intel, който в началното училище е бил един от близо 20-те процента американци със симптоми на дислексия. По време на гимназията, колежа и висшето образование Фос е разчитал на други да му четат или бавно е преминавал през процеса на разчитане на думи от страница.

Като възрастен, много от съдържанието, което Бен Фос искал да прочете – от специализирани списания до четене за удоволствие, просто не се предлагало в аудио формат.

"Като човек, част от общността на хората с дислексия, аз съм въодушевен да мога да помогна в даването на равен старт на други хора като мен, които не разполагат с лесен достъп до писмен текст", заяви Фос. "Чувството за самота често обхваща хората, които имат затруднение при четене. Надяваме се да отворим вратите за хората от тези общности", допълва той.


Източник: technews.bg

Популярни публикации от този блог

Safari 5 - най-бързият браузър, според Apple

Нова вълна от виртуални нападения

Вируси застрашават графичните процесори