Как да направим компютъра по-безшумен

В един настолен компютър има достатъчно компоненти, които дразнят слуха с неприятни шумове. За щастие, съществуват редица решения на проблема – от лесни софтуерни настройки до замяна на шумните части.

Преди да предприемете решителни действия, трябва да идентифицирате кои са най-големите източници на шум. Обичайните заподозрени са вентилаторите, кутията, твърдите дискове и оптичните устройства. Трябва да отворите кутията на вашия компютър и при подадено захранване да определите кои от изброените компоненти се нуждаят от регулиране или смяна, за да се намали чувствително шумът и да се подобри комфортът на потребителя.

Забавете вентилаторите

В BIOS-а се задават температурите на включване и изключване на вентилаторите на шасито, процесора и захранването. Можете да използвате и допълнителен софтуер за по-точни настройки на оборотите на двигателите, когато има инсталирани температурни датчици вътре в компютъра. Ако вашите вентилатори не слушат, когато софтуерът им казва да намалят оборотите, можете да ги контролирате със специален модул от рода на XController на Thermaltake.

Той се монтира в един 5.25-инчов слот в предния панел на кутията и позволява да свържете и контролирате индивидуално до четири вентилатора. По-сложни (и по-скъпи) контролери могат автоматично да променят скоростта на вентилаторите.
Друго решение включва замяна на шумните вентилатори с по-тихи модели. Добри варианти за процесори са например Cooling Arctic Fan (с гумени тампони за минимални вибрации) или масивният охладител IFX-14 на Thermalright, с който може да се използва един ултра тих 140 мм вентилатор.

Неговата инсталация обаче изисква сваляне на дънната платка, а пък и не пасва на всяка система. Охладителите от серията V1 на Thermaltake се инсталират по-лесно и също са с ниско ниво на шум.
Вентилаторите на захранващите блокове са източници на значителен шум, но не е препоръчително да бъдат заменяни от потребителя. По-добре заменете самото захранване с по-безшумен модел като например NeoPower 650 на Antec, който включва един много тих вътрешен вентилатор с автоматично намаляване на оборотите при ниска консумация на мощност.

Използването на водни охладители за процесора и видео картата е скъп и сложен, макар и ефективен начин за намаляване на шума. Доста такива решения обаче включват и вентилатори, така че крайният резултат не винаги е задоволителен.

Укротете вибрациите на кутията

Евтините кутии могат да издават силен шум. Често те са направени от тънки алуминиеви панели, които не изолират добре шума и предават вибрациите от вентилатори и твърди дискове. Тези вибрации могат да се намалят до известна степен чрез уплътняване на монтажните елементи със силиконови или гумени подложки и тампони. Един по-добър метод е добавянето на звукоизолиращ материал от рода на дунапрен, вата, пенопласт.
AcoustiPack предлага разнообразие от пакети с такива материали, които включват лесни за монтаж, предварително изрязани комплекти за определени модели кутии. Този метод може да е много ефективен, особено за малки кутии, макар че изисква пълно разглобяване на компютъра и търпение да се изреже и залепи звукоизолиращия материал.
Ако тази задача ви се струва непосилна, помислете за купуване на безшумна кутия. Един от най-популярните модели сред привържениците на тихите РС-та е Antec P182. Тя предлага отлична комбинация от добър въздушен поток, солидна конструкция, устойчивост на вибрации и зкукоизолация. Разполага със система от тихи 120 мм вентилатори с външен контрол на оборотите.

Намалете виенето на дисковите устройства

Ако сте успели да направите всичко по силите и възможностите си за относително безшумна кутия, можете да доловите един постоянен виещ звук или потракване на твърдия диск. Някои устройства имат режим за акустично управление, при който се жертва бързодействие в името на по-ниско ниво на шума. Проверете на уеб сайта на производителя на вашия твърд диск за поддръжка на програми от рода на Hitachi Feature Tool, които регулират параметрите на дискове на Hitachi и IBM с цел понижаване на шума.

В случай, че твърдият диск е по-стар модел, най-добре е да бъде заменен с нов, който има функции за акустично управление. Такива са например дисковете от линията Deskstar на Hitachi. Още по-добро решение е Caviar GreenPower на Western Digital. Освен че е енергийно ефективен, този диск е също така много тих, макар и не най-бърз със своите 5400 об/мин. За сметка на това един такъв диск с капацитет 1TB може да замени няколко шумни диска с по-малък капацитет.

Оптичните устройства също могат да бъдат доста шумни при пълна скорост. Това определено разваля удоволствието от слушането на музика от CD. С помощта на Nero DriveSpeed (част от Nero 8 Ultra Edition, но се предлага и като безплатен даунлоад) можете да забавите устройството до скорост 8x на четене на CD, достатъчно бързо за зареждане на музика и много по-тихо.

Не забравяйте видео картата

Въпреки че обикновено това не е най-шумният компонент в един компютър, вентилаторът на графичната карта може да се чува забележимо, ако сте направили необходимото за намаляване на шума в останалата част от системата. Ако картата ви е nVidia, можете да забавите ръчно скоростта на вентилатора й с помощта на софтуера nVidia Control Panel и nTune. Трябва обаче да се уверите, че след тази настройка сте се върнали обратно към автоматичен контрол на скоростта, преди да използвате софтуерни 3D приложения. В противен случай картата може да се нагрее твърде много и да не работи стабилно.
Ако можете да си позволите замяна на старата видео карта, изберете модел без вентилатор като например ATI Radeon HD 3450. Това решение обаче не е подходящо за геймъри, тъй като моделите без вентилатори попадат в категорията нисък и среден клас по отношение на бързодействие.

Ако вече имате бърза, но шумна видео карта, помислете за смяна на вентилатора или охлаждащия радиатор. Замяната на стандартния охладител на една по-стара видео карта nVidia GeForce 8800 GTX с охладител от вида Arctic Cooling Accelero Xtreme 8800 намалява досадния шум по време на игра до незначителен шепот. Този охладител е подходящ за монтаж и на модела ATI HD 2900XT/Pro.
Вероятно няма да се наложи да извършите всички тези промени на вашия компютър. Повечето РС-та стават достатъчно тихи и не дразнят, след като вече се преработят техните най-шумни компоненти.

technews.bg

Популярни публикации от този блог

Safari 5 - най-бързият браузър, според Apple

Нова вълна от виртуални нападения

Вируси застрашават графичните процесори