ит новини: Е-подписът да е равен на саморъчния, иска МТИТС

Проект за изменение на сега действащия Закон за електронния документ и електронния подпис е подготвило Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Проектът е публикуван на уеб-страницата на МТИТС.

С измененията българският пазар ще се отвори за чужди доставчици на е-удостоверителни услуги, тъй като се уеднаквяват изискванията към съдържанието на електронните удостоверения. В момента българската държава признава само е-подписите, издадени от акредитирани доставчици, каквито у нас са Информационно обслужване АД, Банксервиз АД, Спектър АД, СЕП България.

Проектът предлага промяна и в изискванията към съдържанието на удостоверението за квалифициран електронен подпис, които в досегашния режим влизаха в сериозно отклонение с установените от стандартите реквизити. Досега се създаваха пречки за оперативна съвместимост на българските системи при използване на електронни подписи. Очакванията са, че в резултат на конкурентния натиск, цените за получаване на електронен подпис ще станат още по-достъпни. В същото време на българските фирми, предоставящи удостоверителни услуги, ще се осигури достъп до 500-милионния пазар на ЕС.

Проектът предлага промени в режима на електронните подписи с цел хармонизиране със стандартите в ЕС. Подписите се класифицират като обикновен, усъвършенстван и квалифициран. Последният се признава за саморъчен по закон, а другите два при изрична договореност между страните.

Вече няма да се налага винаги да бъде потвърждавано получаването на електронно изявление - електронният документ ще се смята за доставен при постъпване в указаната за тази цел електронна поща на получателя. Така ще бъде преодоляна опасността от недобросъвестно отношение на адресата в търговския оборот.

Облекчава се режимът за започване на дейност от доставчици на услуги. Вече няма да е необходима регистрация. Доставчиците ще се акредитират, ако желаят да повишават доверието на клиентите си.

Източник: technews.bg

Популярни публикации от този блог

Safari 5 - най-бързият браузър, според Apple

Нова вълна от виртуални нападения

Вируси застрашават графичните процесори